10 Unforgivable Facebook Marketing Mistakes From Big Brands

10 Unforgivable Facebook Marketing Mistakes From Big Brands

Dear brands, we love you but you have been making a mess of our Facebook newsfeeds with your constant, inappropriate selling, content and updates.

Please stop!

Ever logged into Facebook to be social and interact, only to see a brand trying to sell to you right there? I cringe at the sight of misplaced advertising and selling.

A whopping 66% of brands do not have a Facebook strategy, and brands that do have a Facebook strategy do not have it documented – hence, there’s nothing to implement. Nobody goes to the grocery store without a grocery list, so don’t jump on the Facebook train without a strategy!

Here’s a whole list of Facebook marketing mistakes and sins almost every brand is committing;

1. Posting less content and inconsistently

By posting on Facebook inconsistently and inappropriately you tell your audience, “Dear customer, we are busy doing more important things, therefore, we have no time to be human and keep you updated about us”.

Organic page reach on Facebook is declining. Now more than ever, engagement should be a priority.

Solution: Create an editorial calendar for Facebook, and focus on inspiring your audience. A perfect example of a brand succeeding at this would be SaaS Company Post Planner. Their Facebook updates are consistent and their content is great. Hence, engagement is off the roof.

Posting less content for facebook marketing mistakes

2. Always begging for engagement or likes

Most brands publish content that screams, “We need likes!” or they ask users to like the post and bleh bleh bleh in Dracula’s voice (like-bait post).

Well, the bitter truth is Facebook will actually bury such a post. Don’t post visuals or updates asking fans to like or comment, as this tells the world how desperate your brand is and your lack of a social media strategy.

Facebook users like myself visit to share photos, watch funny ferret or cat videos, and catch up on the latest happenings in my circle; what do you think I would do seeing a brand asking for likes? I either skip the content or come pour out my heart in your comments (you don’t want the latter).

begging for shares and likes for facebook marketing mistakes

Solution: Provide a lot of helpful content regularly, and put up “real questions” that spark engagement.

3. Not paying to play

Truth be told, brands can’t market or fully reach individual Facebook audiences without paying. So to get more eyes on your content, you must be willing to pay Facebook.

You don’t publish and pray and expect it to rain likes and comments; with great content you should get a healthy organic reach but want a larger reach? Pay to play.

Solution: Facebook admitted it several times that organic page reach is decreasing. However, using the “boost post” feature would instantly get more eyes and engagement on your brand and content.

not paying to play for facebook marketing mistakes

4. Ignoring the fact that the world is mobile

Facebook statistics as at March 2016 have shown that there are over 1.65 billion monthly active Facebook users, and a whopping 1.51 billion of these are mobile users or visitors.

monthly active users for facebook marketing mistakes

These numbers are too huge to ignore. Brands should optimize their Facebook pages for mobile users; having cropped out visuals or missing page components damages the user experience.

Take, for example, the visuals below: the visual on Coca-Cola’s cover was optimized for desktops only, making mobile visitors to the page believe Coca-Cola has some spiritual agenda.

Coca-cola cover for facebook marketing mistakes

Now take a look at the mobile version of the same cover

mobile version of coca-cola cover for facebook marketing mistakes

Choosing what now Coca-Cola? Have they gone spiritual?

5. Publishing the wrong type of content

You don’t plant a potato and harvest marshmallows. The same applies to content and engagement on Facebook; using irrelevant hashtags or twisting up trends can be a bad blow for business.

For example, the visual below:

wrong content for facebook marketing mistakes

Having made up Star Wars day isn’t enough, brands have to make it even more contrived and use an absurd hashtag.

Want to grow a following on Facebook or increase engagement? Posting inappropriate comments and pictures, using click bait, being all about traffic and sales would not work!

Damn, you are so greedy and we can see it! However, Facebook is cracking down on click-bait posts and will continually drown them in the newsfeed; be original and creative.

be original for facebook marketing mistakes

Solution: Publishing behind-the-scenes pictures of employees, pictures of products, videos or pictures of a typical day at the company or events, holidays and birthdays will increase brand perception, engagement, and page likes.

Brands should not rely on Facebook marketing to make sales. The truth is everyone hates being sold.

6. Not engaging customers in comments

Another deadly sin brands make includes not engaging fans in comments. Being social involves you interacting with fans, asking questions and responding.

Brands should be involved in the conversation in their Facebook comments, responding to feedback, lending a helping hand or increasing engagement creatively.

batman slapping robin for facebook marketing mistakes

Solution: Engage fans in your comments, address feedback and spread the brand image.

7. Trying to sell every time

Too much of selling beats the purpose of being social. Brands should abstain from selling and focus more on user experience, building a community and providing value. That way, users remain loyal and increase their spending potential to your brand through the law of reciprocity.

Solution: Facebook is rolling out the shop store for Facebook pages, simply add your products into your shop and users can buy once they visit your page.

Selling every time for facebook marketing mistakes

8. Ignoring or deleting negative feedback or comments

Handling trolls and negative feedback requires a dedicated Facebook team, patience and creativity. Brands are expected to respond to trolls and negative comments in a respectful and playful tone to keep the community mood light and friendly or it might result in disastrous PR for that brand.

Ignoring negative feedbacks for facebook marketing mistakes

Solution: Tara Hornor wrote an epic post with tips on handling Trolls and negative comments.

9. Ignoring advanced Facebook advertising

Advertising on Facebook does not end with clicking “Boost Post”. For instance, you could create a lookalike audience based on subscribers already on your mailing list, who are on Facebook, and send targeted ads to them.

The true potential of Facebook advertising cannot be quantified; brands should take specific steps in creating ads that offer great incentives while achieving business goals.

Solution: Use Facebook’s Power Editor to create ads to gain leads and advertise new products, but don’t spam your users’ newsfeed.

ignoring advanced facebook advertising for facebook marketing mistakes

10. Refusing to evolve like Facebook’s algorithm

Facebook changes its algorithm randomly; the latest changes in the Facebook algorithm include bringing content to users based on previous interaction.

Brands are expected to keep up with the latest updates to ensure a consistent user experience in regards to content, cover photos, and ads.

Solution: Brands should bookmark (literally) the Facebook for pages web page to stay updated with the latest algorithm updates and implement to increase engagement and brand perception.

Sum up

Facebook marketing requires creativity, A/B testing, and constantly staying ahead of the latest changes from Facebook. For a brand to successfully reach, inspire and engage its audience, the above solutions are required.

What other sins do you see brands commit on Facebook? I would like to know in the comments section.

Guest Author: Pius Boachie is a freelance writer and social media strategist who offers ghostwriting, copywriting and blogging services. He works closely with B2C and B2B businesses providing digital marketing content that gains social media attention and increases their search engine visibility. On his blog DigitiMatic, he shares actionable marketing and branding advice for businesses.

Jeffbullas's Blog

Comments

  • Facebook advanced advertising is something that every social media marketer should primarily concentrate, it is so much advanced that we could target a very specific set of audience for our product or service for which the response and reach is impressive.

    • I completely agree with you Saji, Facebook ads is the future of social selling and advertising, so much features waiting to be explored. I am glad you enjoyed the article.

  • Bryan Riley

    Thanks for the write up! I think that #7 (always selling) is the biggest mistake- I hate when a connection is constantly trying to sell me something, I didn’t log onto Facebook to go shopping!

    • I’m glad you enjoyed the article Bryan and most definitely we didn’t log onto Facebook to go shopping!

  • Thanks

    • Anytime Isa, glad you found the article useful

  • Thanks for the post. Its useful

  • Charlene Everette

    Great post, really helpful for newbie business person like me trying to woo audience online. As of now I have outsourced all my social media to my virtual assistant (Habiliss) I think its better left to the experts until you know what you re doing or have the time for it…but I would like to learn and take over slowly.